Prevence cytokinové bouře prakticky (koronavirus)

Cytokinová bouře je stav, který vyvolává koronavirus, a který vede k sepsi a úmrtím. Může zasáhnout i lidi mladšího věku. Podívejte se na informace o cytokinové bouři sem do článku specialistky na medicínu a výživu, bod č. 6, jiné informace o počtech lidí a úmrtí jsou tam už zastaralé: https://www.evahajkova.com/cs/koronavirus-covid-19/

V textu výše jsou popsané základní vitamíny a látky, o kterých se ze studií ví, že proti cytokinové bouři pomohou. Pojďte se podívat na praktické tipy, jak můžete doma zkusit chránit sebe i svou rodinu (PS: nejsem lékař, prostě jen dávám dohromady informace z různých zdrojů):

Photo by Magda Ehlers from Pexels


1. Vitamin C

Preferujte opravdový vitamin C z celistvých potravin (kde je i s rutinem, který významně posiluje jeho vstřebávání), viz článek https://www.evahajkova.com/cs/je-rozdil-mezi-vitaminem-c-z-potravin-a-syntetickou-kyselinou-askorbovou/
  • zkuste sehnat raw prášky z camu camu, aceroly, šípku, baobabu, aronie, rakytníku (pokud ještě někde budou) a přidávejte je rodině do (studeného) jídla - můžete mixovat například smoothie z ovoce či přidat do jogurtu.
  • jezte pomeranče, papriky, dávejte si citronovou šťávu do vody, jezte brokolici, pickles, přirozeně kysané zelí (nesterilizované)
  • zkuste sehnat mražený rybíz (z obchodu, možná se podělí sousedé zahradníci) a přidávejte jej do smoothie, jogurtu, jídel, ideálně celý i se slupkou (v té je rutin). Nebo zkuste sehnat mražený rakytník.
  • sušením se sice ztrácí 50 % vitaminu C, ale v případě šípků a rakytníku tam stále hodně zůstane, sežeňte si tedy sušené šípky a vyrobte za studena louhovaný čaj, návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=mwthrA7DHos  Shánějte šetrně sušené plody (kdy se nepřekročilo 42 °C při sušení). Obdobně lze připravit rakytníkové cold brew: rozmixujte sušený rakytník s vodou. Nechte louhovat přes noc v lednici. Vyndejte a až to zteplá, vypijte, ideálně se vším všudy (dětem kdyžtak přeceďte, pokud to opravdu nedají)
  • existují i různé kapsle, přípravky, spreje s opravdovým vitaminem C, nicméně vsaďte boty, že jsou teď už prostě vyprodané (kdo se zajímá o výživu, ten zavčas věděl, co koupit)
  • jezte s potravinami bohatými na vitamin C i potraviny bohaté na rutin (tj. např. kapary, olivy, chřest, kdo má třeba zamrazený, více zde: https://mikrobiommahlad.blogspot.com/2018/12/v-cem-vsem-najdete-rutin.html)

2. Vitamin D

Jeho nedostatek je rizikový faktor právě pro sepsi a cytokinovou bouři. Hlídejte si, ať ho máte dostatek.

  • Kvalitní fermentovaný olej z tresčích jater s máslovým gelem (BlueIce) nebo olej z tresčích jater Rosita jsou kvalitní přípravky, které dodají vitamin D (a nejspíš budou vyprodané). Pro děti přidejte do smoothie, pokud máte neochucenou verzi a nechtějí to jíst. 
  • Spreje s D3 formou vitamínu jsou taky dobrou volbou.
  • Shánějte a jezte tučné ryby - losos, makrela (ta malá, ne královská), něco o vit. D jsem už kdysi sepisovala zde: https://mikrobiommahlad.blogspot.com/2018/08/opravdu-si-myslite-ze-nepotrebuje-vase.html
  • Zásobte se sardinkami v konzervě - jsou dobrý zdroj a vydrží.
  • Nespoléhejte se na slunce. Sice je super chodit ven a slunit se a podporuji to plně, ale teď k nám ještě dopadá málo UVB paprsků, které by vám ten vitamin D ze slunce vyrobily. Teprve v dubnu v době 12:20-13:20 začne být u nás výroba ze slunce aktuální, viz https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hCAraf4ig85QmS4m6KJxijlT96ifTa7UttbdBxI9dJM/edit?usp=sharing
  • Velmi dobré je brát vitamin D v synergii s retinolem (vitamin A... ne betakaroten). Snad sem dávám ten správný zdroj informace: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18327422, hledala jsem narychlo. Tj. sardinky na chlebu s máslem. Olej z tresčích jater v kombinaci s máslovým gelem. Losos a na něj máslo. To by měly být užitečné kombinace.


3. Kurkumin

Je jednou z látek, která také pomůže při selhávání organismu. Obsahuje jej kořen kurkumy.
  • Udělejte si tzv. golden milk. Složitější návod (na který asi nebudete mít suroviny): kořen kurkumy (ideální je koupit ho víc a zamrazit si jej očištěný po menších kouscích do mrazáku a pak z něj pravidelně čerpat), respektive malý kousek z něj vezměte a nastrouhejte najemno do mléka (a nebo ještě lépe do vývaru). Povařte a pijte. Děti mají raději to přeceděné, dospělí nechť sní potom i ten přeceděný kořen. V této podobě není nápoj štiplavý. Ve vývaru je to nejlepší varianta, protože vývar je sám o sobě posilující nápoj.
  • Používejte do jídla sušené koření kurkuma a nebo kari směsi s kurkumou. V sušené formě je ale štiplavější.


4. Quercetin

Quercetin je přírodní flavonoid, antioxidant. Opět pomůže v prevenci selhávání organismu. (Obecně užitečné informace o této mocné látce: https://aspoonofhistamine.com/2013/02/22/que-histamin-quercetin-aneb-zazracne-prirodni-antihistaminikum/)

  • Kupte si kapary a přidávejte je do salátů, pomazánek, do jídel (230 mg quercetinu/100 g), jezte aronii a přidávejte do jídel (18 mg/100 g), jezte syrovou cibuli (32 mg/100 g) a rukolu (66 mg/100 g) či karob (58 mg/100 g).
  • Pokud máte doma citrusy v bio kvalitě (pomeranče, mandarinky, citrony ), nevyhazujte jejich kůru, ale usušte ji (šetrně, do 42°C) a rozmixujte na koření a to přidávejte do jídel. Také obsahuje quercetin.


5. Zinek

Nevím, zda je ve studiích přímo návaznost na prevenci cytokinové bouře, ale obecně podporuje funkce imunitního systému. Problém s doplňky stravy se zinkem je obvykle ten, že když užíváte příliš doplňků s izolovaným zinkem, můžete si v těle vyčerpat zásoby mědi a to je taky průšvih. Zinek tedy doplňujte ideálně z celistvých potravin a zdrojů, kde je přítomna i ta měď.
  • Existují lyfoizované ústřice jako ideální zdroj zinku v přírodní podobě ve velmi dobře vstřebatelné podobě, bohužel ale budou asi co chvíli vyprodané: https://www.puravia.cz/mineraly/221-oysterzinc-60-kapsli-857605004106.html. Pokud je máte, lze kapsli rozdělat a vysypat do jídla i pro děti. V ústřicích je přirozeně i měď.
  • Jezte játra, ryby, hovězí maso, jehněčí maso, kdo můžete, tak ústřice (lze z nich dělat i polévku) a krevety.
  • Existují i rostlinné zdroje zinku (semena dýně, celozrnné obilniny, luštěniny a semena), ale mají nižší vstřebatelnost a vstřebávání v těle je bržděno fytáty (https://www.nap.edu/read/10026/chapter/14), jestli nejíte maso, násobte si doporučené hodnoty zinku číslem 1,5.


6. Probiotika

Konkrétně působí proti cytokinové bouři probiotický kmen Bacillus sp LBP32, nicméně ten, pokud jsem správně pochopila, izolovali někde z pouště a asi bude jen součástí nějakých kupovaných přípravků. Protože jsou však probiotika a probiotické potraviny obecně užitečné v posílení imunitního systému, doporučuji se na ně teď více zaměřit.

  • Kupte si pickles nebo kimchi (Dobrušské pickles, Nop taste kimchi a pickles, opravdové kysané nesterilizované zelí u bedýnkářů), větší várku a každý den si je přidejte ke snídani a k večeři k jídlu.
  • Podle návodů na internetu si můžete zkusit vyrobit vlastní pickles či obecně mléčně kvašenou zeleninu. Návod například v 59. minutě tohoto velmi užitečného videa o imunitě: https://www.youtube.com/watch?v=kiGyk4G1YDM  Případně návod na řepný kvas: https://www.janadellplotnarkova.cz/2019/02/13/repny-kvas/ a nebo zelnou šťávu, které lze použít pro děti, které pickles odmítají konzumovat: https://www.janadellplotnarkova.cz/2018/04/08/stava-z-kysaneho-zeli/
  • Pokud zvládnete ostřejší jídla, jezte kimchi, podle studií je velmi účinné v boji proti viru chřipky H1N1, lze očekávat podobné pozitivní účinky i v prevenci proti koronaviru. Koupit větší balení lze například od Nop Taste, ale seženete je i jinde. Skladujte v lednici.


7. Antioxidanty

Cituji z výše uvedeného článku od paní Evy Hájkové: "Navíc tato reakce je tím bouřlivější, čím má člověk v krvi a v buňkách méně antioxidantů". Základem prevence proti cytokinové bouři je tedy dostatek antioxidantů. Ty získáte pravidelnou denní konzumací pestré palety ovoce a zeleniny.


To jsou základní vitamíny, minerály a látky, které Vám mohou pomoci v prevenci.


Ještě je dobré vědět, čemu se vyhýbat (budu doplňovat postupně o zajímavé informace):

  • V případě příznaků chřipky nebo koronaviru telefonicky konzultuje s lékařem, jaké množství paracetamolu a ibuprofenu si můžete vzít. Příliš velké dávky těchto volně dostupných léčiv totiž maskují závažné příznaky a oddalují diagnostiku. To, že by způsobovaly smrt je ale hoax, viz https://manipulatori.cz/hoax-brufen-zhorsuje-nasledky-koronaviru/

Share:

0 comments