Mám domácí mléčný kefír, co s ním?

Už se podařilo vyrobit domácí kefír pomocí tibetské houby? Já vím, začátky mohou být různé. Podle množství houby a mléka (a smetany v mléce) může vznikat kefír hodně tekutý, jindy naopak hustý, různě kyselý. Sem si zapisuji odkazy na různé recepty, jak lidé kefír vlastně využívají.

Domácí zakysaná smetana jednoduše a snadno...

Seznam budu postupně doplňovat, jak co objevím:
  1. Jednoduše vypít. Nejsnazší a nejúčinnější řešení. Třeba dětem lze dát alespoň na lžíci "jako lék", pokud nechtějí pít kefír jinak.
  2. Pokud nalijete na tibetskou houbu místo mléka smetanu, získáte hustou zakysanou smetanu či crème fraîche. Pokud tuto hustou směs ještě necháte přes plátýnko odkapat, měli byste získat něco na způsob zakysaného mascarpone.
  3. Můžete si vyrobit domácí žervé do pomazánek a jako vedlejší produkt z toho získáte slibnou syrovátku, která poslouží jako startér pro mnoho a mnoho pokusů s kvašením zelenina a nebo výrobou domácích limonád z blogu Zkvašeno, více: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/01/syrovatka.html. Zimní limonády z té syrovátky tady: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/zimni-limonady.html a fermentovaný meruňkový džem taky z té syrovátky: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/08/merunky.html.
  4. Kefírové lívance podle Colors of Low Carb: http://colorsoflowcarb.cz/recepty/kefirove-livanecky-s-odlehcenym-mascarpone-a-ovocnym-rozvarem/
  5. Recept na kefírovo-čokoládový shake podle Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/zimni-limonady.html
  6. Studená ovesná kaše z kefíru podle Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/zimni-limonady.html (nejsem si jistá, zda se ta kyselina fytová rozštěpí a nebo jen "vyplaví" do toho kefíru... snad rozštěpí).
  7. Zelený jarní drink: kefír, banán, pampeliškové listy a mandlové mléko, inspirace a obrázek tady: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/05/pampelisky-od-cumacku-po-ocasek.html
  8. Květový kefír podle Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/06/kvetove-limonady.html
  9. Kosmetické přípravky, opět tipy podle skvělé Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/08/kefir-zevne-i-dermatologicka-prvni-pomoc.html a https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/08/kefir-zevne-ii-kosmetika.html.
  10. Když necháte houbou projít smetanu, tak si můžete vyrobit vlastní zkvašené máslohttps://zkvaseno.blogspot.cz/2014/01/maslo-i.html
  11. Ovocné lasí, např. mangové, podle Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2015/07/mlecne-napoje-do-horkych-dni.html
  12. Kefírový chia pudink s banánem podle Zuzany: https://zkvaseno.blogspot.cz/2016/03/symbioticky-pust-zaverecny-dil-snidane.html


Využíváte mléčný domácí kefír ještě nějak jinak? Předem děkuji za recepty.

Nejvíce receptů sepsala a takovou největší průkopnicí je Zuzana Ouhrabková, autorka blogu https://zkvaseno.blogspot.cz/, na který zde na většinu receptů odkazuji.

Share:

0 comments