Rozhoupejte se, a začněte s tibetským mléčným kefírem!

Já vím, třeba už si kefír nebo acidofilní mléko a podobné věci v obchodě kupujete... tak proč se s něčím piplat doma? No, když si začnete trochu pátrat, zjistíte, že kefír (opravdový, koukejte na složení) z obchodu je samozřejmě supr a fajn potravina, ale obsahuje jen pár poslušných druhů bakterií a kvasinek, se kterými se dobře pracuje ve velkém. V domácím kefíru si vypěstujete mnohem pestřejší paletu mikroorganismů (více vysvětlenu v první kapitolce článku zde: https://zkvaseno.blogspot.cz/). A pro mikrobiom platí, že pestrost je užitečná. Jestli jste v mládí někdy zvládli pečovat o králíka, andulku či aspoň tamagoči, tak péče o tibetskou kefírovou houbu Vám půjde úplně snadno.

Vidíte v popředí to zrnko, které vypadá jako malý květáček? To je ono - tibetská houba do mléka.

Jak na to, stručně:

1) Seženete si potřebné nádobí: sklenice (čtvrtlitrové nebo půllitrové), celé plastové sítko, plastová lžička, gumička a ubrousek nebo kousek látky. (Mohou být i kovové věci, ale většinou se kov nedoporučuje, protože on při styku s kyselejším prostředí kefíru prostě trpí.)

2) Seženete si samotnou tibetskou houbu do mléka. Pozor, ať je to ta do mléka, ještě se dají sehnat i tibi krystaly do vody (ty jsou taky super, ale nezaměňte je). Chtějte to, co "žere mléko". Lze sehnat po přátelích, nebo ve Facebook skupině: https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/about/ nebo na různých inzertních stránkách na internetu, např.: http://zivotni-energie.cz/tibetska-houba-kombucha-tibi-krystaly.html, kdy platíte poštovné a náklady na zabalení.

3) Sežeňte si mléko. Ideální je kvalitní bio čerstvé plnotučné mléko od farmáře, ale houba je poměrně přizpůsobivá a dokonce se spokojí i s tím krabicovým (když to třeba jinak nejde). Čas od času jí ale dopřejte i to kvalitní mléko, aby prospívala. Kozí i ovčí mléko může být samozřejmě taky, jakmile obsahuje laktózu, kterou ty mikroorganismy žerou, tak je můžete použít. Mandlové, makové či bezlaktózové ne a odtučněné taky raději nezkoušejte, nebude z něj houba úplně nadšená.

3) Jakmile se k vám houba dostane, dejte ji do sklenice a zalijte mlékem. Zamíchejte plastovou lžičkou a celou sklenici zakryjte látkou nebo ubrouskem a zabezpečete gumičkou (ať do toho prostě neleze hmyz a nepadá prach). Někdo sklenici lehce zavře víkem, ale dle zjištěných informací houba potřebuje vzduch, lepší tedy ta látka nebo ubrousek. Nechte v pokojové teplotě (ale ne na slunci, ať se nepřehřeje). Občas promíchejte plastovou lžičkou.

4) Po 12 hodinách můžete začít ochutnávat, abyste věděli, ve které fázi Vám kefír vlastně chutná. Potom budete umět celý proces zoptimalizovat (méně hodin, více hodin) podle toho, jak budou narůstat houbičky, chce to trochu experimentovat. Chutná-li hořce, něco je špatně a nejezte jej a hledejte si informace. Jestli kefír chutná, slijte jej přes plastové sítko a nadále uchovávejte v lednici. Na kefírovou houbu opět co nejrychleji nalijte nové mléko a postup opakujte.

5) Jestli jde podle Vás pravidelné zalévání mlékem příliš rychle (každý den), nebo zrovna dochází mléko a do nákupu daleko, dejte sklenici s houbou zalitou mlékem do lednice, proces se zpomalí. Není dobré mít houbu v lednici příliš často a příliš dlouho, mění se poměr bakterií a kvasinek a trochu mizí ta pestrost, kterou chceme.

6) Přihlaste se do Facebook skupiny Tibetská houba - rady, zkušenosti, diskuze, abyste mohli řešit jakékoliv problémy, pochybnosti a taky se inspirovat, co s tím kefírem vlastně všechno můžete zkoušet dělat.


Informace o kefírech:
Nejlepší praktický návod: https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/07/mlecny-kefir-prakticky.html
Informace o kefírech obecně: https://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kefir.html
O tibetské houbě: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

Share:

0 comments