Opravdu si myslíte, že nepotřebuje Vaše dítě doplnit vitamin D?

Rozhovor dvou maminek: "Dáváš malému od narození déčko?" "Ale kdepak, však ho kojím a od už od listopadu chodíme s kočárkem ven na sluníčko, to je dobrý...," odpoví ta s malým batoletem. A druhá zrovna maže 1,5 roční dítě krémem s vysokým UV faktorem a přitakává: "však se to dává jen do roka a pak stejně nějaké déčko není potřeba...". No tak se zeptám, jestli mají představu, kdy na zem dopadá UVB záření, nebo jestli to starší dostává tučné ryby či olej z tresčích jater a zachytím jen nechápavé pohledy. Jak smutná je někdy situace se znalostmi problematiky nedostatku vitaminu D, pak se není čemu divit, že situace s vitaminem D v ČR je opravdu tristní u dětí (dle (1)) i dospělých a že je tolik zdravotních problémů. Ale samozřejmě čest výjimkám, které o vitaminu D něco více vědí a vědí, jak jej přirozeně získat. Zkusila jsem sepsat vše potřebné o problematice vit. D, buďte taky raději ti informovaní.


Jak správně získávat vitamin D ze slunce a kdy
Víte to? Většina lidé, které potkávám, bohužel ne. Skvěle téma zpracovala Andrea Dedeciusová na Facebooku, podívejte: https://www.facebook.com/adedeciusova/posts/10156564050214728. Shrnu jen to nejpodstatnější. Vitamin D vzniká v kůži nejlépe, až pokud je ozářena UVB paprsky. Ty u nás nedopadají pořád, ale jen v určitou dobu. V půlce dubna je to jen půl hodiny kolem slunečního poledne (12:30-13:30), začátkem července už v době 10:30-15:30 a koncem srpna opět jen třeba kolem 20 minut kolem slunečního poledne (12:10-13:40). Jednoduchou pomůckou je, že vitamin D se nejlépe vyrábí v době, kdy je stín kratší než objekt (Pozn. č. 1).  Podívejte se na přehlednou tabulku, kdy dopadají UVB paprsky pro město Brno:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hCAraf4ig85QmS4m6KJxijlT96ifTa7UttbdBxI9dJM/edit?usp=sharing  (pro severněji položená města bude časový interval kratší). Některé zdroje uvádí, že dostačuje úhel 47°, jiné, že je potřeba 50°, barevně jsem vyznačila oba.
Na slunci stačí být krátce, ale ideálně pravidelně. A vystavit, pokud možno, větší plochu těla a důležité je, aby nebylo natřené krémem s UV faktorem. Některé zdroje doporučují se potom minimálně několik hodin neumývat, nesprchovat (žádné mýdlo ani chlorovaná voda).
Lidé s tmavší pletí, s vyšším fototypem, musí být na slunci delší dobu, aby měli dostatek vit. D, než ti s nízkým fototypem.
UVB paprsky dokáží vyrobit vitamin D, i když jste ve správnou dobu v lehkém stínu. Abyste měli představu, tak ve stínu stromu a ve stínu obyčejného slunečníku lze získat 52-55 % vitaminu D z UVB paprsků jako by se získalo na plném slunci. Ve stínu kryté severní verandy je to pouze 11 %. Přes sklo (např. auta) UVB téměř neproniká, takže tam je to v podstatě 0 %.

Jak dlouho potom tato zásoba vitaminu D v těle vydrží?
Dle (2) jen 2-4 měsíce (to není moc ideální zdroj), dle (20) vydrží vitamin D v organismu jen po dobu 20-30 dní. Dle zdroje z knihy dr. Michaela Holicka má 25-hydroxy vitamín D (ta část vitaminu D, která cirkuluje v krevním řečišti) poločas života tak 2 týdny, no a zásoby v tukové tkáni - tam je otázkou, jak dobře nebo špatně se z nich vitamin D uvolňuje do krevního řečiště (zkusím více zjistit).


Jak získat vitamin D ze stravy
Vitamin D lze v zimním období doplňovat ze stravy. Není to tak efektivní, jako ze slunce, ale v naší zeměpisné šířce je to potřebný zdroj doplnění vitaminu D v zimním období (a pro ty, kteří moc nechodí v létě na slunce). 
V jakých potravinách najdete vitamin D? Na internetu najdete spoustu různých seznamů, obvykle to ale má háček. Vitamin D je v potravinách především, pokud dané zvíře (u živočiš. potravin) či houba (u rostlinných zdrojů) byla sama dostatečně vystavena slunci. Tedy, ve žloutku vejce z biochovu vitamin D bude, ve žloutku z halového chovu už spíše minimálně (pokud slepice nezobaly nějaké doplňky stravy). Tak se na to podívejme konkrétněji:
1) Tučné ryby z lovu - vynikající zdroj vitaminu D. Je potřeba ale jíst tučné ryby, protože vitamin D je rozpustný v tucích. Nejvíce jsou na vitamin D bohatá játra ryb, vhodné je tučné maso ryb (5-45 µg vitaminu D3/100 g), vitamin D je i ve sladkovodních rybách (kapr 9,1 µg vitaminu D/100 g), ale třeba takové aljašské filé bude mizivým zdrojem vitaminu D (0,83 µg D/100 g). Dle (3).
Pozor, zda kupujete ryby z lovu, nebo chovu. Ryby uměle chované (např. typicky losos) obsahují třeba jen 25 % vitaminu D jako stejný druh ryby z lovu (4). Vhodné jsou tedy: losos z lovu, sleď, sardinky, makrely.
2) Olej z tresčích jater - někdo jej považuje za potravinu, někdo už za speciální doplněk stravy nebo superpotravinu. Každopádně kvalitní a kvalitně zpracovaný olej z tresčích jater (rozdíly mezi nimi jsou, viz (5)) je vynikajícím zdrojem vitaminu D. Je nutné dbát na správné dávkování (abyste se nepředávkovali vit. A, či i tím D).
3) Některé mořské plody - mohou být dalším výborným zdrojem vitaminu D. Například ústřice.
4) Vaječný žloutek - žloutky vajec z volného chovu, kde slepice tráví čas na slunci, jsou taky zdrojem vitaminu D. Žloutky vajec z halových chovů jsou na tom bídně, pokud tedy nebyly slepice uměle dokrmována vitaminem D.
5) Ghee - přepuštěné máslo, ideálně červnové, by mělo být také zdrojem vitaminu D. Tedy za předpokladu, že je vyrobeno z mléka krav, které se přirozeně pásly venku na trávě a byly na slunci. Čerstvé máslo jako takové je taky zdrojem vitaminu D, ovšem u toho zimního si nejsem jistá, jak to s obsahem vitaminu D bude.
6) Vepřové sádlo - v některých zdrojích se udává jako excelentní zdroj vitaminu D (po kvalitních rybách), jinde jako nedostatečný zdroj. Opět je problém v původu sádla. Pokud bylo zvíře chováno přirozeně na slunci venku, bude tam vitaminu D mnohem více, než v případě chovu v uzavřených místnostech.
7) Houby - veganským zdrojem vitaminu D v potravě mohou být určité houby (6), záleží na druhu, způsobu pěstování (ideální jsou ty lesní) a hodně i na způsobu sušení (je potřeba je sušit na slunci). Nelze to však považovat za dostatečný zdroj a veganům se v zimě doporučuje užívat doplňky stravy s vitaminem D.
8) Avokádo, banány, obilné klíčky, kakao, listová zelenina, kopřivy, mořské řasy - i tyto různé rostlinné zdroje jsou mohou dodat trochu vitaminu D (v podobě D2), v zimním období ale nejsou a nemohou být dostatečným zdrojem

Udává se, že obvyklá strava moderního Čecha je obecně nedostatečná na vitamin D. Dle studie (7) má jen 1% osob má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy.

Co blokuje přirozený příjem vitaminu D?
Dle výzkumu dr. Stephanie Seneff (19) blokuje glyfosfát (hlavní látka herbicidu RoundUp) enzymy potřebné pro ukládání a metabolismus vitaminu D v játrech. Tedy, i když budete dostatečně na slunci a dostatečně přes zimu jíst ryby, můžete mít nedostatek vitaminu D například kvůli konzumaci pečiva (obilí bývá někdy před sklizní ošetřeno tzv. desikací právě Roundupem), konzumaci geneticky modifikované sóji a kukuřice (je modifikována právě proto, aby odolala častému stříkání Roundupem) či konzumaci ovoce a zeleniny ze zahrádky, kde byl předtím Roundup používán, či pití vody, ve které rezudia Roundupu mohou být kvůli prostupování této látky do spodních vod a studní.
Zdroj (22) poukazuje na to, že ftaláty a bisfenol A způsobují nízkou hladinu vitaminu D v krevním řečišti.
No a do třetice... pro správný metabolismus vitaminu D je nezbytné mít v těle dostatek hořčíku (tento prvek je potřeba pro vstřebávání většiny vitaminů a minerálů) (23). Poznamenám, že zrovna u dětí je praktické doplňovat pravidelně hořčík přes kůži koupelemi v epsomské soli či hořčíkových vločkách a k tomu samozřejmě díky pestré stravě.


Co se stane, když bude vitamin D chybět...

Důležitost vitaminu D v těhotenství
Nedostatek vitamínu D v těhotenství je spojen se zvýšeným rizikem preeklampsie (9) a dalších z toho plynoucích potíží s těhotenstvím a porodem, např. je tam větší riziko předčasného porodu. Také je spojován se zvýšeným rizikem těhotenské cukrovky (9). Při nedostatku vitaminu D se zvyšuje riziko špatného vývoje kostí dítěte (a riziko křivice), riziko nízké porodní váhy a následně později chronických nemocí v dospělosti (10). Cituji, jak problematický je nedostatek vitaminu D v těhotenství a jak těžko se dohání později (ze zdroje 12): děti narozené ženám s dostatečnou hladinou vitaminu D v době těhotenství mají v kostech vyšší obsah minerálních látek než děti, které se narodily ženám s nižšími hladinami vitaminu D v krvi. Podstatné však je to, že ačkoliv při suplementaci vitaminu D se v kojeneckém věku mineralizace kostí dále zvyšuje, přetrvává i dále u dětí rozdíl kostní mineralizace, jak byl navozen z fetálního období. (12).
Nedostatek vitaminu D v těhotenství vede u dětí později k rozvoji astmatu, alergických obtíží a k rozvoji akutních onemocnění dolních dýchacích cest (12).
Pokud má žena v těhotenství dostatek vitaminu D, je menší pravděpodobnost, že její dítě bude mít poruchu autistického spektra (15). Vitaminu D je v prvních třech měsících těhotenství důležitý pro rozvoj mozku, jeho nedostatek je spojen např. s pozdějšími poruchami učení dítěte (16).
Nedostatek vitaminu D (a dalších prvků, např. vápníku) v kritické době mezi 14.-19. týdnem těhotenství (18) je spojen např. s brzkou demineralizací zubů např. ještě u plně kojeného dítěte či s rozvojem zubních kazů ještě v době kojení či ve velmi nízkém věku, i když ještě dítě ani třeba nejedlo cukr (přesný zdroj tohoto tvrzení, kde jsem to četla, se mi nedaří dohledat).

Důležitost vitaminu D u kojence
Mateřské mléko bohužel není dostatečným zdrojem vitaminu D pro dítě, navíc, pokud má žena nedostatek vitaminu D, nedokáže jej dítěti v mateřském mléce předat (11). Dá se říct, že příroda počítá s tím, že dítě bude po porodu čerpat především ze zásob vitaminu D ve svých játrech (pokud mělo šanci v těhotenství od matky vůbec tento vitamin získat), trochu doplňovat z mateřského mléka a později hlavně ze slunce.

Vitamin D u dětí a dospívajících
Nedostatek vitaminu D je spojen se zvýšenou pravděpodobností výskytu zubního kazu (13). Později je nedostatek vitaminu D spojován s rozvojem roztroušené sklerozy (14).

Důležitost vitaminu D u žen v plodném věku
Nedostatek vitaminu D u žen je spojován s poruchami plodnosti. Nižší koncentrace vitamínu D byly zjištěny také u žen podstupující IVF. Nízké hladiny tohoto vitamínu jsou zřejmě příčinou malé úspěšnosti IVF, nebo nižší kvality embryí. (Dle 10) I u mužů hraje nedostatek vitaminu D roli v případné plodnosti, abych byla úplná. Nedostatek vitaminu D je také spojen s výskytem endometriózy a pánevních bolestí (11). Je také spojitost mezi bolestivou menstruací a premenstruačním syndromem a nedostatkem vitaminu D (21).

Důležitost vitaminu D u dospělých
Vitamin D má protirakovinné účinky (10), působí v prevenci infekčních onemocnění (chrání např. před tím, abyste dostali chřipku) a autoimunitních onemocnění. Nedostatek vitaminu D je spojován také s rozvojem cukrovky prvního typu (10). Dále s rozvojem Alzheimerova onemocnění, s karcinomy (11), a také s rozvojem osteoporózy (13). Nedostatek vitaminu D znamená zhoršenou mineralizaci zubů, defekty na sklovině a zvyšuje pravděpodobnost výskytu zubního kazu (13). Hodně se mluví o vlivu nedostatku vitaminu D na vznik roztroušené sklerózy (14). Málo vitaminu D taky způsobuje únavu, chronickou únavu, bolesti zad a kloubů, zhoršené hojení ran a deprese, ale třeba i takovou věc, jako je nadměrné padání vlasů (17).

Můžu dítě vitaminem D předávkovat?
Ano, to je možné. Je to poměrně vzácné, ale stát se to může. Předávkování je ve většině lékařských kazuistik způsobené nedodržením dávkování vitaminových doplňků. Než si člověk uvědomí, co všechno je o umělý vitamin D3 obohaceno a v jakém množství (kombinace umělé mléko+Vigantol+multivitaminové přípravky+potraviny uměle obohacené vitaminem D dohromady), může k takové situaci dojít.
Vitaminem D ze slunce se předávkovat nelze, tělo má na to obranný mechanismus (doplním později podrobněji z knihy dr. Holicka). Předávkování vitaminem D z potravy také nehrozí (dříve by došlo k předávkování vitaminem A z těch potravin, než vitaminem D).


Tedy, opravdu jste si jistí, že máte Vy i Vaše dítě dostatek vitaminu D? Je to opravdu důležité. Choďte ve správnou dobu na slunce a v zimě vitamin D doplňujte ze stravy či jinak a myslete taky na dostatek hořčíku k tomu, pomůže to Vašemu zdraví.

Poznámky:
1) Určité malé množství UVB paprsků může dopadnout, i když je slunce pod menším úhlem než 47 °, je však považováno jako naprosto nedostatečný zdroj pro člověka. Úhel pro každý den lze nechat vypsat na stránce: http://aa.usno.navy.mil/data/docs/AltAz.php. Za pomoci Google doplníte longtitude a latitude a čas (letní).

Zdroje:
1) http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/vitamin-d-u-deti
2) https://www.cpzp.cz/clanek/125-0-Vitamin-D.html
3) http://www.szu.cz/uploads/CZVP/2_Vitamin_D_Ryby.pdf
4) https://cs.medlicker.com/1394-potraviny-s-vitaminem-d
5) https://www.evahajkova.com/cs/rozdily-v-kvalite-rybich-oleju-a-ktery-vybrat/
6) https://www.podpora-zdravi.cz/2017/07/vite-ze-houby-mohou-byt-zdrojem-vitaminu-d-ale-pozor-neni-houba-jako-houba/
7) http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske
8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16005208
9) https://theses.cz/id/w227fl/
10) https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/74758/FBMI-BP-2017-Sedlarova-Jana-prace.pdf
11) http://www.neumm.cz/public/Vyznam_vitaminu_D_v_gynekologii.pdf
12) https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2013/02/06.pdf
13) https://theses.cz/id/eqzcas/downloadPraceContent_adipIdno_13105
14) https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2017/03/08.pdf
15) https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2667432
16) http://www.porodnice.cz/clanky/vitamin-d-programator-zdravi
17) https://cs.medlicker.com/89-nedostatek-vitaminu-d-priciny-projevy-diagnostika-a-lecba
18) https://www.evahajkova.com/cs/zubni-kazy-nejen-u-deti-tou-spravnou-vyzivou-rezimem/
19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392553/
20) https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/74747/FBMI-BP-2017-Jirkova-Tereza-prace.pdf
21) kniha: Michael F. Holick. The Vitamin D Solution: A 3-Step Strategy to Cure Our Most Common Health Problems, 2011.
22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27648964
23) http://www.bezpecnostpotravin.cz/nedostatek-horciku-v-diete-snizuje-vyuziti-vitaminu-d.aspx

Share:

0 comments