Začněte s tibi krystaly (vodním kefírem)!

Jestli vás zaujaly účinky mléčných probiotických potravin (hlavně domácí kefír vyrobený za pomoci tibetské houby do mléka), ale kvůli alergiím a intolerancím si na mléčný kefír netroufáte, je tu řešení. Vodní kefír, který se živí cukrem. Tuto variantu si samozřejmě vybírají z etických důvodů i lidé na veganské stravě. Je to krapet složitější než tibetská houba do mléka, ale zase si s tibi krystaly vyrobíte probiotické limonády.
To bílé průhledné v té přední lahvi... to jsou tibíci.

Jak na to stručně:
  1. Seženete si potřebné nádobí: sklenice (čtvrtlitrové nebo půllitrové), celé plastové sítko, plastová lžička, gumička a ubrousek nebo kousek látky. (Mohou být i kovové věci, ale většinou se kov nedoporučuje, protože on při styku s kyselejším prostředí kefíru prostě trpí.)
  2. Je užitečné si do začátku také zakoupit láhev minerální vody (obvyklá je Magnezia), citrony, cukr  (kdo je na low carb či paleu, obvykle už doma nemá), kokosové plátky a nesířené sušené ovoce. Já preferuji moruše kvůli chuti, nejvíce se ale osvědčují rozinky. Jiní preferují i brusinky, sušené švestky či fíky či čerstvé ovoce.
  3. Seženete si samotné tibi krystaly (vodní kefír). Nezaměňte s tibetskou houbou do mléka (ta je taky super), chtějte to, co "žere cukr". Lze sehnat po přátelích, nebo ve Facebook skupině: https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/about/ nebo na různých inzertních stránkách na internetu, např.: http://zivotni-energie.cz/tibetska-houba-kombucha-tibi-krystaly.html, kdy platíte poštovné a náklady na zabalení. 
  4. Jakmile se k vám tibi krystaly dostanou, dejte je do čisté (vyvařené) sklenice a zalijte odstátou vodou (nebo použijte tu Magnezii pro začátek). Dejte jim lžičku nebo dvě lžičky cukru, aby měli mikrobi co jíst. Kápněte tam trochu citronové šťávy, abyste udrželi kyselé prostředí a nemnožilo se tam ze začátku něco, co nechcete. Přidejte pár kousků vybraného sušeného ovoce, abyste mikrobům zajistili minerály pro lepší růst. Čím více ovoce, tím lépe někdy rostou. Lze to sušené ovoce předtím spařit, mohou na něm být různé zárodky, které by mohly fermentaci zvrhnout jiným směrem, než chcete. Kvalitní sušené ovoce ale netřeba.
  5. Zamíchejte plastovou lžičkou a celou celou sklenici zakryjte látkou nebo ubrouskem a zabezpečete gumičkou (ať do toho prostě neleze hmyz a nepadá prach). Někdo sklenici zavírá. Nechte v pokojové teplotě (ale ne na slunci, ať se nepřehřeje). Občas promíchejte plastovou lžičkou. 
  6. Po 12 hodinách můžete začít ochutnávat, abyste věděli, ve které fázi Vám vodní kefír vlastně chutná. Potom budete umět celý proces zoptimalizovat (méně hodin, více hodin) podle toho, jak budou narůstat krystaly, chce to trochu experimentovat. Čím déle necháte kefír fermentovat, tím více bude mít už alkoholovou chuť (procento alkoholu je ale stále velmi velmi malé).
  7. Jestli vám kefír chutná, slijte jej přes plastové sítko a uchovávejte v lednici. Nebo do něj přidejte další ingredience (např. lyfoizované nebo mražené maliny) a nechejte ještě v teple projít druhou krátkou fermentací pro ochucení (např. 4 hodiny, nebo více, chce to zkoušet) a pak dejte do lednice. Samotné tibi krystaly a sušené ovoce dejte do nové čisté sklenice a zalijte odstátou vodou (nebo minerální vodou) a postup opakujte. Sušené ovoce a kokosové plátky v nálevu tak po cca týdnu vyměňte za nové.
  8. Jestliže je v kefíru plíseň nebo křís či je nálev podivně kalný, raději kefír nepijte a hledejte si informace. Jestli vám krystaly nechtějí růst, je na čase jim přidat více kokosu. Ideální jsou ty velké plátky, které vylovíte, strouhaný kokos byste potom od krystalů oddělovali špatně. Kefír, ve kterém je (bio) kokos, bude takový "mastný".
  9. Přihlaste se do Facebook skupiny Kombucha, tibi a GBP krystaly, abyste mohli řešit jakékoliv problémy, pochybnosti a taky se inspirovat, co s tím kefírem vlastně všechno můžete zkoušet dělat.

Další informace o kefírech:
Výborný praktický návod a tipy: https://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html
Krásné vysvětlení, jak kokos pomáhá krystalům růst: https://zkvaseno.blogspot.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html
Informace o kefírech obecně: https://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kefir.html
Informace o vodním kefíru: http://zivotni-energie.cz/tibi-krystaly-vodni-kefir.html

Share:

0 comments