Co všechno jsou rafinované sacharidy?

Když někdy vysvětluji v diskuzích lidem potraviny, které způsobují v těle záněty (vizte stručný přehled zde: https://cs.medlicker.com/1077-potraviny-zpusobujici-zanet), zjišťuji, že položka "rafinované sacharidy" je taková tajemná. Takže jen bílá mouka? No ještě bílá rýže... aha. No a co kupované kašičky pro děti? Jo, ty jsou obvykle taky problém. A křupky? Taky... Bezlepkové pečivo? Taky...


Stálo by za to zkusit vypsat maximum potravin, které tedy obsahují rafinované sacharidy a kterým by se mimo jiné měli lidé (a samozřejmě i děti) trpící jakýmkoliv zánětem (dutin, moč. měchýře, ledvin, žaludku, ...) vyhnout. No a samozřejmě i všichni ti, kterým záleží na zdravém střevním mikrobiomu. Rafinované sacharidy totiž podporují růst škodlivých střevních bakterií.

Rafinované sacharidy jsou:
  • pečivo z bílé mouky, tj. rohlíky, chleba z bílé mouky, veškeré sladké pečivo, tmavé "celozrnné" chleby ze supermarketu (obvykle tam stejně bílá mouka, někdy i cukry, musí se pečlivě sledovat složení), toustový chléb
  • bezlepkové pečivo je velice často taky rafinovaných sacharidů (je tam cukr, modifikované škroby, glukózový sirup, rýžová mouka z bílé rýže, z kukuřičného škrobu, což je prakticky velice rafinovaná kukuřičná mouka)
  • sušenky, sladkosti, tyčinky ze supermarketů, pak ale i a ze zdravé výživy jsou kolikrát také bohužel z rafinovaných sacharidů a navíc tam dělá problém ten cukr (či jiná sladidla)
  • sladidla - cukr, třtinový cukr, agave sirup, rýžový sirup, sladovit, sirup z ječného sladu, pšeničný sirup, kukuřičný sirup, špaldový sirup, ovocný cukr, hroznový cukr
  • veškeré domácí pečení z cukru a sladidel a nebo z rafinované mouky, tj. z bílé pšeničné mouky,  z hladké špaldové mouky, z rýžové mouky, taky kolikrát z různé směsi pro bezlepkové pečení (ne každá směs je ok), z kukuřičné krupice, z kukuřičného škrobu, 
  • tortily a polenta dle některých zdrojů jsou z kukuřičné krupice, která byla už rafinovaná.
  • těstoviny z bílé mouky, rýžové těstoviny, soba nudle (pohanky je tam jen málo), kuskus. 
  • bílá rýže
  • strouhanka
  • Extrudáty, neboli obiloviny zpracované za vysokého tlaku a teploty, mají vysoký glykemický index, nemají výživovou hodnotu a jestli jsem to pochopila správně, tak v těle působí opět jako jednoduché cukry a měly by se také podílet na zánětlivých procesech. Jde o rýžové křupky, cornflakes, snídaňové cereálie, pufované chlebíčky, pufované müsli tyčinky, pufované křupky, různé křupinky z obilovin, instantní dětské kašičky, mixit kaše (jsou velmi často z extrudovaných obilovin, aby byly hned hotové), instantní kaše ze zdravé výživy, kukuřičné lupínky, pukance, kukuřičné křupky.
  • krupičná kaše, rýžová kaše.


Zapomněla jsem na něco? Mám zde něco špatně? Napište mi do diskuze.

Share:

7 comments

  1. A čo teda máme jesť? Len zeleninu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se chcete vyhnout rafinovaným sacharidům, tak možností je spousta:
      zelenina, ovoce, opravdové celozrnné obiloviny (pohanka, jáhly, quioa, celozrnná špalda ...), luštěniny, semínka, ořechy, ...

      Vymazat
    2. celozrnné obiloviny, luštěniny, semínka, syrová zelenina, ořechy.. jsou pro mě těžko stravitelné, naopak rýži, cukr, bílé pečivo na zažívání snesu dobře. mohla by být cesta GAPS?

      Vymazat
    3. Prý je pro tělo vhodnější zeleninu lehce podusit než jíst syrovou .Já luštěniny a semínka namáčím a nechávám i naklíčit,pak jsou líp stravitelné.

      Vymazat
    4. Cokoli jiného.

      • ovesné vločky (obyčejné, neslazené)
      • quinoa
      • brambory, batáty
      • luštěniny (čočka, cizrna, fazole, hrách, sója…)
      • rýže natural
      • celozrnný kuskus
      • bulgur, pohanka, jáhly
      • těstoviny (celozrnné, z červené čočky)
      • pečivo žitné nebo celozrnné

      • máslo, ghee
      • arašídové máslo
      • vejce
      • extra panenský olivový olej, sezamový, lněný
      • mořské ryby (losos, makrela…)
      • ořechy nesolné nepražené
      • semínka (chia, lněné, konopné…)
      • maso
      • plnotučné mléčné výrobky
      • hořká čokoláda (minimálně 80 %)
      • kvalitní kakao
      • rostlinné mléko

      • ovoce

      • zelenina

      Vymazat
  2. Dobrý den. Co se děje při výrobě s jecnym sladem, proč není zdravý? Existuje tedy nějaké nerafinovane sladidlo? Co javorový sirup?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den a co kroupy a krupky,ty rafinované nejsou?

    OdpovědětVymazat